Alexandru Philippide

filolog

Născut într-o ilustră familie de scriitori, lingvişti şi filologi, a studiat filologia, religiile şi filozofia la Universitatea din Bucureşti, scriind numeroase articole despre tematici fundamentale ale poeziei româneşti (Omagiul unei Umbre, Sinesteziile în lirica lui Bacovia, Ipostasul Lumii în Luceafărul sub semnul celor patru religii primordiale) şi predând Literatură română şi franceză din 1999 până în 2006 la aceeaşi prestigioasă instituţie.

În 1988 a fost distins cu Premiul I la Festivalul Naţional de Teatru, pentru rolul principal din balada dramatizată „Pintea Viteazul”, iar din 1990 până în 1991 a făcut parte din trupa de teatru în limba franceză pentru copii, intitulată „Asterix”.

În 2016 a făcut parte din echipa de actori a dramatizării radiofonice dupa Quo Vadis de Henryk Sinkiewicz, în regia Dianei Mihailopol, înregistrată şi transmisă de Radio România Cultural.

Se ocupă de îngrijirea operei literare, atât a bunicului său, poetul Alexandru Philippide, cât şi de a altor literaţi români, precum George Bacovia sau Ilarie Voronca. A înregistrat la Teatrul Radiofonic recitări numeroase din poeziile româneşti, într-o continuă preocupare de a trezi interesul publicului pentru acest gen. Colaborator al postului Radio România Muzical şi al Ansamblului Musica Viva, participă la seriile de muzică şi poezie “De ce îl iubim pe Eminescu” şi “De ce îl iubim pe Arghezi”, precum şi la spectacolele inedite realizate din textele “Arhivei Spiritiste” ale lui B.P. Hasdeu. Universalitatea vastei sale culturi literare şi talentul său organizatoric l-au promovat în ipostaze artistice, educative şi de coordonare în cadrul unor proiecte precum “România Miraculoasă”, “Dialogul Artelor”, precum şi în ipostaza de lector permanent al Fundaţiei Calea Victoriei.