Andreea Butnaru

pianistă

Născută la Câmpina, Andreea Butnaru este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti (UNMB) şi a Universităţii de Arte din Berlin (UdK). Câştigătoare a unor prestigioase premii – Concursul Internaţional Jeunesses Musicales (România), Concursul internaţional de pian Emmanuel Durlet (Belgia), DAAD Stipendium (Germania), Kyoto International Music Festival (Japonia), pianista a cântat concerte solo şi camerale pe importante scene din România, Germania, Cehia, Belgia, Ucraina, Polonia şi Japonia. A iniţiat şi creat numeroase tematici concertistice şi camerale, împletite cu repertorii atât clasice cât şi inedite, aducând pe scenele româneşti un număr important de prime audiţii, precum şi spectacole în care muzica se împleteşte cu textul, mişcarea scenică, arta plastică.

Andreea Butnaru este toată numai talent… genul de artist complex, de căutător de adevăruri şi descoperitor al unor secrete bine ascunse printre notele partiturilor pe care apoi le interpretează şi le predă cu un farmec şi o poftă, în faţa căreia, metaforic vorbind, mereu îmi vine să îmi scot pălăria. Doina Moga, critic muzical, compozitoare, colaboratoare a revistei Actualitatea Muzicală

Tot ceea ce trăieşte se revarsă în gestul său artistic – călătorii, fapte de viaţă, drame personale, lecturi, bucurii, experienţe care o marchează – toate devin surse de inspiraţie pentru o lume sonoră pe care doar ea poate să o creeze, fie că interpretează lucrări foarte cunoscute sau prime audiţii. Apetenţa ei pentru învăţare şi experimentare o conduce mereu către tărâmuri noi de cunoaştere, atât în domeniul muzical, cât şi în alte specializări.

Andreea este unul dintre puţinii artişti români care a realizat o integrală de repertoriu, în cadrul proiectului MIDAS al UNMB – Integrala Trio-urilor de L. van Beethoven, realizat cu Ansamblul Musica Viva – şi l-a prezentat într-un turneu de paisprezece concerte, înregistrat şi fonotecat de Radio România. Doctor în muzică şi artist cu multiple teze de cercetare în domeniul muzical şi educaţional, ea  împleteşte armonios activitatea solistică cu pedagogia, în calitate de lector universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Ca profesor de muzică de cameră, dezvoltă în paralel o activitate de educare a publicului prin spectacole cu muzică şi povestiri care aduc în sala de concert un număr din ce în ce mai mare de auditori. Este, de asemenea, creator, organizator şi director artistic în proiecte culturale guvernamentale, precum şi reputat colaborator al postului Radio România Muzical.

Pentru traiectoria profesională meritorie şi pentru promovarea şi susţinerea valorilor noastre muzicale pe scenele lumii, pianista a fost răsplătită cu titlul de “Artist de Onoare” al României, decernat în toamna anului 2005, cu ocazia participării sale la Festivalul Enescu de la Berlin.